
01

LARGE SCALE 3D-PRINTEN MET ROBOTS
Toen ABB mij vroeg om te helpen bij hun eerste large scale 3D-robotprinter met beton, had ik eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon. 3D-printen? Met robots? Tot dat moment had ik weinig kennis over 3D-printen – hooguit wat ik er op internet over had gelezen. Leuk, maar waarvoor gaan we dat écht gebruiken?
Fast forward drie jaar, en alles is veranderd. ABB heeft zijn 3D Powerpack ontwikkeld en gelanceerd, waarmee veel uitdagingen rondom 3D-printen met robots zijn opgelost. Denk aan extra tracks, externe assen en positioners om de beperkingen van een robot te minimaliseren. Veel klanten werken nu met dit powerpack, anderen hebben hun eigen software ontwikkeld met indrukwekkende resultaten, en er zijn inmiddels verschillende leveranciers voor het genereren van printpaden voor grootschalig 3D-printen.
Inmiddels werk ik samen met allerlei bedrijven die zo’n 'printer' in huis hebben – van grote productielocaties tot innovatieve startups, en met materialen variërend van beton tot kunststoffen met speciale toevoegingen.
​

Ik had de kans om mijn klanten te leren hoe ze die grote ijzeren dingen, beter bekend als robots – moesten gebruiken en veilig integreren. Maar tegelijkertijd hebben zij mij ook veel geleerd: materiaalspecificaties, handige RobotStudio-trucs die ik anders nooit had ontdekt, en misschien wel het belangrijkste – hoe je een robot op een niet-traditionele manier kunt inzetten. Op de nieuwste printers hebben we de extruder geïntegreerd in op maat gemaakte software, zodat gebruikers klaar zijn voor de toekomst en zelf specifieke functies kunnen implementeren.
Het is interessant om te zien hoe large scale 3D-printen zich blijft ontwikkelen, met steeds meer specifieke vragen en innovaties. En ik blijf mijn best doen om al die grote ABB-robots die ineens 'printers' worden genoemd, optimaal te laten draaien.
Lees het volledige artikel over de Rawidea ‘printer’ op: 3D Print Magazine
Fotografie: 3D Print Magazine
​